Marine Systems heeft binnen de overeenkomst Landelijk Meetnet Water van Rijkswaterstaat een nieuwe G&T locatie gerealiseerd bij Muiden Brug. Het project is in samenwerking met Lomans Capelle B.V. en de Klerk Werkendam uitgevoerd.

De aanleg van een nieuwe zeesluis in IJmuiden heeft er toe geleidt dat de zoutlast die bij het schutten van schepen het Noordzeekanaal binnendringt ruwweg zal verdubbelen. Dit kan in de toekomst leiden tot uitdagingen en problemen voor bijvoorbeeld de waterbeheerders. Om deze reden wilt Rijkswaterstaat de nieuwe zoutlast door middel van een nieuwe meting gaan vaststellen zodat in de toekomst mogelijk op het zoutgehalte gestuurd kan gaan worden.

Het vaststellen van het (nieuwe) zoutgehalte is relevant omdat Waternet vanwege peilhandhaving, beregening en verdroging water inneemt vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal en er zich stroomopwaarts een innamepunt voor de bereiding van het drinkwater bevindt. Door middel van een nieuwe meting moest vastgesteld worden of en welke gevolgen een hoger zoutgehalte mogelijk met zich mee gaat brengen.

Innovatie

In relatie tot de zelfde doeleinden wordt er op andere locaties in Nederland ook metingen verricht. Op vergelijkbare locaties bevindt zich een meetframe op de bodem van het kanaal waarop de sensoren zijn bevestigd. Ten behoeve van het onderhoud dient het meetframe eens in de zoveel tijd te worden gelift om onderhoud aan het frame en de sensoren uit te kunnen voeren. Om het onderhoud uit te kunnen voeren is zowel een werkschip als scheepvaartbegeleiding noodzakelijk. Dit brengt zowel de nodige capaciteit als kosten met zich mee.

Om bovenstaande redenen is de combinatie van Marine Systems, Lomans en BrandSafway gevraagd mee te denken in een oplossing om een meetlocatie te ontwerpen en realiseren die Rijkswaterstaat voorziet van de nodige data en ten allen tijde toegankelijk is.

Na een uitgebreide testfase heeft Marine Systems een ontwerp gerealiseerd waarbij een gebogen buisconstructie op de bodem van het kanaal wordt geplaatst. In de buisconstructie bevindt zich de sensor die op de gewenste locatie de data verzameld.

Resultaat

In het ontwerp is rekening gehouden met gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en mogelijk vandalisme. Buitenom dat de sensor vanaf heden 24/7 te benaderen is wat de data continuïteit en de betrouwbaarheid aanzienlijk verbeterd, levert dit Rijkswaterstaat een aanzienlijke kostenbesparing op.

Marine Systems heeft in samenwerking met Lomans Capelle en de Klerk Werkendam het gehele project van engineering tot realisatie (en onderhoud) uitgevoerd. De tevredenheid van Rijkswaterstaat was zo groot dat de gebogen buisconstructie in navolging van dit project op meerdere (bestaande/niet bestaande) meetlocaties is toegepast.